Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 04:10 - Елф
Автор: mednorog Категория: Видео   
Прочетен: 7807 Коментари: 5 Гласове:
45

Последна промяна: 25.05.2010 06:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                               ЕЛФИ 



image  image                   image


Едни от най-популярните фентъзи-създания са елфите. Те се срещат в много и прочути произведения като “Властелинът на Пръстените”, “Сага за Войната на Разлома”, “Хроники на Драконовото Копие” и т.н.
Произлизат от ирландската митология, където са горски и мистериозни духове. Ръстът и видът им варират във всякакви величини, нрава им-също. В този си първичен вид са се запазили в много малко книги, може би сам като домашните духчета от “Хари Потър” и лукавите същества от “Артемис Фоул”.
Те сериозно се налагат в жанра чрез книгите на Дж.Р. Р. Толкин. Той e автор и шаблонът във външния им вид- елфите са високи, стройни и красиви русокоси същества, надарени с безсмъртие и по принцип добронамерени, макар и с нотки на арогантност. Техните духове са по-могъщи от човешките и затова те са най-сериозните конкуренти на Мрачния Владетел от Мордор, който се опитва всячески да ги унищожи.
Основното им оръжие е лъкът.Много подобни са и елфите на Маргарет Вайс и Трейси Хикман( “Хроники на Драконовото Копие”), които са също изключително дълголетни и надарени с големи умения.
Нови нотки в тях добавя Тери Брукс. Елфите на Шанара са лишени от голямата част на магьосничеството си и живеят колкото обикновените хора. В цикъла си “Наследството на Шанара”, Брукс описва драмата на онези от тях, които искат да си върнат вълшебството- те се превръщат в Шадуини, чудовищни същества, отчаяно смучещи от живота, за да утолят неумолимия си глад.
Злите елфи, антиподи на благородните Толкинови същества, се появяват отчетливо и в неиздаваната все още у нас сага “Спомен, печал и тръни” на Тад Уилямс. Там безсмъртния Инелуки, господар на Sithi, отмъстително преследва хората и превръща живота им в кошмар.
Но когато стане дума за лош елф, хората се сещат първо за Тъмните такива. Те се появяват активно за пръв път при Реймънд Фийст. В “Сага за Войната на Разлома” той описва сблъсъкът на идеите на еледел или светлите елфи от Толкинов тип и моредел, техните братя, следващи Тъмната пътека, завещана им от древни и зли полубожества. В “Krondor-the Betrayal”, една от по-късните творби на Фийст, се описва драмата на Горат, моредел, който е разкъсван от желанието да се присъедини към светлите си братя и омразата към кръвния си враг Делекан, която му пречи да го направи.
Безспорно най-известната книга за Тъмни елфи обаче е трилогията за Дризт до`Урден на Р.А. Салваторе, която също чака издаването си на български език. В нея става дума за тъмен елф, обърнал се към доброто и водещ епични битки със силите на мрака.
Враговете на елфите са много и разнообразни. От злите същества това са на първо място орките- гротескни уроди инстинктивно мразещи “Белите демони”, както наричат те светлите същества. След това са демоните, които в Брукс са оковани точно от елфи. Троловете също са сред сериозните им неприятели, както посочва и в “Счупения Меч” големия Пол Андерсън. Често обаче и джуджетата са им противници- поне в Толкин. Интригуващото е, че пак същите същества им се явяват най-полезни съюзници.
Любопитна е и производната раса на полу-елфите. Такива са Елронд на Толкин, всички от рода Омсфорд на Брукс, Танис на Вайс и Хикман. При тях често елфическата и човешката кръв се борят помежду си.
Най-известни елфи… на първо място това са Леголас от “Властелина на Пръстените”, Феанор от “Силмарилион”, Джърл Шанара от поредицата на Тери Брукс, Дризт на Салваторе. Те са любими на много фенове, които мечтаят да са като тях и защо не? Елфите са могъщи, красиви и благородни, а това е нещо като идеал за повечето от нас, нали така?


image       image                         image

 
          image             image                image


Тагове:   елф,


Гласувай:
45


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Трябва да призная,че Толкин промени и моята представа за елфите.
25.05.2010 07:36
А си я бях изградила от приказките.Според тях елфите са мънички летящи същества,които живеят в цветята.
цитирай
2. heavymetalist - Елфите винаги са бли символ на ми...
26.05.2010 11:46
Елфите винаги са бли символ на мистичното.
цитирай
3. captain - Много хубав постинг.
27.05.2010 13:56
Много хубав постинг.
цитирай
4. mglishev - Има едно
17.01.2011 03:36
чудесно есе на Толкин ("За вълшебните приказки" или "За приказните истории"), където той много ясно обяснява защо не харесва представата за елфите като за дребнички същества, криещи се в цветята. И един много хубав разказ (пак негов), "Ковачът от Голямо Омайно", където елфите са представени много впечатляващо, дори малко плашещо.

Инак aelf/alfr е стара германо-скандинавска дума, която вероятно първоначално е означавала "светъл", "блестящ", а с времето започва да се използва за тези вълшебни същества.
цитирай
5. germantiger - ...
26.10.2011 22:34
Всъщност според едни зиследователи, елфите наистина са германо-скандинавска митология, но не това е важно всъщност!

Чудесен постинг, с нетипична за български блог тема - поздравления!

Ето и от мен митология германо-скади

http://germantiger.blog.bg/izkustvo/2011/07/10/mit-i-mentalnost-moiata-germaniia-4.780554

http://germantiger.blog.bg/izkustvo/2011/09/28/germanski-epos-i-velichie-moiata-germaniia-5.827128
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mednorog
Категория: Видео
Прочетен: 115426
Постинги: 8
Коментари: 45
Гласове: 871
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031